przeszczep Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Problem mam... Wysoki jestem na 186cm, ważę 100-105kg. Gram w squasha i wracam powoli do badmintona. Oba sporty są bardzo dynamiczne i buty (zwłaszcza z moją wagą) przyjmują bardzo duże obciążenia. Wbrew pozorom, na nieszczęście butów jestem dość zwinny i szybki, przez co buty wytrzymują u mnie 5-6 miesięcy a potem ulegają rozkładowi I teraz pytanie - jakie marki możecie polecić dla ciężkich i szybkich graczy w sportach mocno zwrotnych jakimi niewątpliwie są squash i badminton. Miałem już Willson, Asics, Adidas a ostatnio gram w Prince. Jak na razie najdłużej wytrzymały Prince, jednak ich serwis gwarancyjny to pomyłka i wolałbym kupić jakąś inną markę. Budżet jaki mam to max 300-400zł, bo inaczej żonka by mnie z domu wywaliła I tak mam o wiele więcej par butów niż ona HELP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przeszczep Posted August 10, 2012 Author Report Share Posted August 10, 2012 Nikt? Nic? Nie ma tu ciężkich sportowców?... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Ja jestem ciężki, ale chyba nie sportowiec haha Amatorsko bawiłem się w halową piłkę przez lata i najlepiej wspominam chyba markę Nike. Ale generalnie uważam, że to raczej kwestia modelu, a nie marki. Teraz biegam - przy wadzie 96kg testowałem kilka par butów. Doświadczenie w tej materii podpowiada mi, że stawy najmniej się eksploatują przy Air Maxach Nike. Podkreślam, że ja amator jestem Swego czasu widziałem gdzieś halówki z amortyzacją lepszą niż standard ... jak uda mi się odkopać gdzieś linka to podrzucę. Zastanawiam się jeszcze - na pewno poszczególne firmy produkują obuwie reko[beeep]wane do gier typu squash. Czy tu w użyciu jest obuwie dokładnie takie jak do siatki lub piłki ręcznej? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przeszczep Posted August 13, 2012 Author Report Share Posted August 13, 2012 Generalnie obuwie do siatki i ręcznej będzie podobne. Jednak Asicsy, które miałem były własnie teoretycznie do ręcznej. Wybrałem je, bo jako jedyne z mojego rozmiaru, miały odpowiednią szerokość buta przy palcach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Nie znam się, ale skoro próbowałeś już obuwia kilku marek, może warto spróbować Nike Air? Te, które widziałem były do piłki nożnej, więc specyfika raczej inna, ale szperając chwilę widzę, że są modele, które mogą Cię interesować: Nike Air Zoom Speed 8.0 Men's Badminton Shoe NIKE RAKETA (BADMINTON) http://www.sneakerfreaker.com/sneaker-releases/NikeRaketa/ Tu wątek z innymi modelami: http://www.badmintoncentral.com/forums/showthread.php/40629-Nike-badminton-shoes/page3 Może coś się spodoba Niestety nie dysponuję precyzyjną wiedzą na temat, ale starałem się pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przeszczep Posted August 13, 2012 Author Report Share Posted August 13, 2012 Dzięki zawsze to coś Sobie więcej poczytam o nich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Executive Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Ja miałem kiedyś halówki Hi-Tec M106. Też ważę swoje i dawały radę. Podeszwa się nie zbijała jak to czasami bywa. Nie wiem jak teraz, ale jak je kupowałem 2 lata temu to stały po ok. 200 zł, ale musiałbyś sprawdzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przeszczep Posted August 29, 2012 Author Report Share Posted August 29, 2012 Byłem zmuszony do szybszego zakupu niż planowałem, bo na jednym z treningów rozpadła mi się podeszwa w Prince'ach. Trochę popytałem tu i tam, trochę poczytałem i na razie kupiłem buty Yonex. Grałem na razie raz, więc dużo nie napiszę - buty się musza jeszcze ułożyć, bo na razie cisną w palce i jeszcze parę miejsc, ale mam nadzieję, że dadzą radę. Dam znać jak będą się spisywać po pół roku i czy w ogóle przeżyją tyle czasu Wybrałem rozmiar 45,5, który w przymierzalni był spoko, ale jak to zawsze bywa - na parkiecie rozmiar nie zawsze się zgadza z tym co w przymierzalni Z innych modeli/firm nie mogłem jakoś dobrać odpowiedniego rozmiaru - albo coś w palcach nie tak, albo coś w podbiciu za ciasno, albo szerokość buta za mała, no i najbardziej podpadł mi ten yonex Zobaczymy jak to będzie Cena 219zł - dałoby radę taniej kupić, ale kupowałem na szybko dzień przed treningiem i niestety nie było czasu na szukanie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Ból palców w sportowych butach to niefajna sprawa Na boki but się chyba szybciej ułoży. Jeżeli będzie problem z rozbiciem do przodu, podejdź do szewca - powinien pomóc. Nie ma co się męczyć Przyznam szczerze, że nie znam marki, ale rzuciłem okiem i wyglądają dość atrakcyjnie. Możesz pokazać, na jaki model się zdecydowałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przeszczep Posted August 30, 2012 Author Report Share Posted August 30, 2012 Ból palców w sportowych butach to niefajna sprawa Na boki but się chyba szybciej ułoży. Jeżeli będzie problem z rozbiciem do przodu, podejdź do szewca - powinien pomóc. Nie ma co się męczyć Przyznam szczerze, że nie znam marki, ale rzuciłem okiem i wyglądają dość atrakcyjnie. Możesz pokazać, na jaki model się zdecydowałeś? http://www.badmintonplayer.pl/Produkty/Buty_m%C4%99skie/Yonex/1132-YONEX_-_Buty_do_badmintona_SHB-58EX.html Yonex to firma, która specjalizuje się w sportach rakietowych. Zaczynali chyba od rakiet i lotek, a później rozszerzyli produkcję Koledzy polecali, to wziąłem, zwłaszcza, że te akurat nie drogie. Zobaczymy czy za niską ceną nie kryje się również niska jakość, bo inne modele kosztowały 400-500zł... Co do dopasowania się, to dam radę Nie pierwsze to moje buty i zawsze się dopasowywały Wolę ciut za małe, niż ciut za duże, bo po pewnym czasie w za dużych noga mi zaczyna "pływać", co jest bardzo niebezpieczne i zwykle prowadzi do skręceń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 Te mi wpadły w oko, ale cena jednak dość wygórowana. http://www.butyjana.pl/obuwie_meskie/buty_do_siatkowki_squasha_pilki_recznej/asics_gel_sensei_4_mt_b202y-4201.html Ale sam model wydaje się atrakcyjny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przeszczep Posted September 3, 2012 Author Report Share Posted September 3, 2012 Te mi wpadły w oko, ale cena jednak dość wygórowana. [...] http://www.butyjana.pl/obuwie_meskie/buty_do_siatkowki_squasha_pilki_recznej/asics_gel_sensei_4_mt_b202y-4201.html Ale sam model wydaje się atrakcyjny Te buty sa za wysokie do sportów rakietowych. Zmasakrowałbys sobie achillesa grając w nich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 Rozumiem. Zasugerowałem się opisem, gdzieś w tekście promującym link do nich, że do siatkówki, squasha ... i od razu pomyślałem o wątku Myślę, że to był czysty marketing, a obuwie jak w opisie - do siatki jednak. No, ale intencje były dobre dzięki za wyprostowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 3BUTY Posted September 3, 2012 Report Share Posted September 3, 2012 (edited) Moim zdaniem bardzo dobzre sprawdziłyby się w Twoim przypadku buty Jomy- model do wyboru. Są to buty typowo halowe,więc powinieneś coś dla siebie wybrać. Edited September 3, 2012 by 3BUTY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 Test "wielkanocny" przekonuje mnie do Yonex'ów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts