Dratwa szewska Jjak wygląda i gdzie ją można kupić?
Napisano 14 luty 2012 - 23:30
w książce "Szewstwo" z 1955 roku jest napisane, że szewc skręca dratwę sam. Materiałem wyjściowym jest przędza lniana lub konopna. Do przyszywania pasa do podeszwy stosuję się przędzę lnianą składającą się z 18 włókien lnianych zwaną przędzą do dublowania. Do wszywania pasa używa się przędzy pasowej składającej się z 12 do 15 najdłuzszych włókien konopnych. Podeszwę do pasa przyszywa się dratwą skręconą z 4 do 6 nici lnianych (przędzy).
Może w 1955 roku to co napisałem wyżej było oczywiste, bo w każdym sklepie zaopatrującym szewców takie przędze były, ale teraz ich nie ma. Czy ktoś wie jaką w dzisiejszych czasach nazwę nosi przędza lniana (symbol, oznaczenie) i gdzie ją można w Polsce kupić? Takie samo pytanie dotyczące przędzy konopnej.
Na stronie Jana Kielmana też znalazłem wzmiankę, że sami skręcają dratwę do szycia butów.
Pozdrawiam
Napisano 17 luty 2012 - 21:35
CzuWaj
Napisano 19 luty 2012 - 00:00
...z tego co się dowiedziałem ręczne (dawne) przędzenie, skręcanie był bardzo czaso i praco chłonne i zajmowały się tym "osobne jednostki" np. żona szewca itp...
Radzę kupić gotowy produkt:
http://www.sklep.dri...wy-c-12_36.html
...jeżeli interesuje cię jednak samodzielne skręcanie to może zagadaj ze "starodawnymi"...
CzuWaj
Napisano 19 luty 2012 - 11:28
Użytkownik Krizg77 dnia 19 luty 2012 - 00:00 napisał
...z tego co się dowiedziałem ręczne (dawne) przędzenie, skręcanie był bardzo czaso i praco chłonne i zajmowały się tym "osobne jednostki" np. żona szewca itp...
Radzę kupić gotowy produkt:
http://www.sklep.dri...wy-c-12_36.html
...jeżeli interesuje cię jednak samodzielne skręcanie to może zagadaj ze "starodawnymi"...
CzuWaj
Witam,
radzisz mi kupić, którą dratwę: tą bardzo gruba, średnią czy tą cienką?
Czy zaryzykowałbyś przyszycie podeszwy do buta dratwą na podstawie zamieszczonego opisu, w którym każda idratwa idealnie nadaje się do szycia butów, żeby po np. 2 miesiącach stwierdzić, że szwy popękały i trzeba 40 godzin znowu poświęcić na rozprucie pary butów i ponowne ich przeszycie.
Skręcanie dratwy nie jest trudne. Przy pewnej wprawie 3 metrowy odcinek da się skręcić w 10 minut bez ropewalku.
Pozdrawiam
Napisano 19 luty 2012 - 11:57
Napisano 19 luty 2012 - 13:50
Po pierwsze nie jestem ekspertem w tej dziedzinie - jednak jeżeli będę potrafił to chętnie Ci pomogę
Cytat
...to zabrzmi enigmatycznie, ale zależy od wielu czynników...
Cytat
...wiesz jak jest, opis opisem bo w wielu przypadkach sprzedający niewiele wie na temat konkretnego zastosowania (nie twierdzę, że tak jest w tym przypadku) wiem to z własnego doświadczenia, dlatego ja robię sobie próby z wliczonym ryzykiem (instaluję jakiś "materiał" sobie lub Mojej Żonie) i po pewnym czasie mam odpowiedz.
...w Twoim przypadku (40 godzin szycia) no jak lubisz
TU PRZYDAŁY BY SIĘ ZDJĘCIA najprostsze, z komórki, z aparatu Zorka 5... obojętnie bez szukania odpowiedniej scenografii, ustawienia butów itd. (tu - na forum - są sami swoi
CzUwaj
Napisano 02 marzec 2012 - 23:51
a
Napisano 03 marzec 2012 - 00:22
Sugeruję kontakt telefoniczny.
Ewentualnie można podpytać pozostałych Mistrzów - całkiem fajny kontakt telefoniczny mieliśmy zarówno z Panem Wielądkiem jak i Kurkusem - tu namiary:
http://www.wbutach.p...rch__1#entry935
powodzenia + pozdrawiam
Napisano 13 marzec 2012 - 20:28
Użytkownik nie_problem dnia 03 marzec 2012 - 00:22 napisał
Biję się w piersi. Zwątpiłem w Mistrza Kielmana, a tu dzisiaj przyszła odpowiedź. Tak jak pisałeś był bardzo zajęty (zapracowany) stąd zwłoka. Udzielił bardzo wyczerpującej odpowiedzi, ale ja nie posunąłem się ani o krok do przodu, ponieważ przędzę do sporzadzania dratwy sprowadza albo z Włoch albo z Austrii.
Żeby uszyć porządnego buta, skórę na podeszwę trzeba sprowadzić z Niemiec, nici z Włoch, przyrząd do cięcia pasów z Australi, narzędzia podstawowe na Allegro w dziale antyki (jak się pojawią) albo nówki z Anglii lub Niemiec. Toż, to ...
Ale zabawa jest przednia.
a
Napisano 13 marzec 2012 - 21:06
O szydłach dublowych również masz cynk od Pana Macieja Kielmana w odpowiednim wątku, wraz z fotkami
http://www.wbutach.p...ndpost__p__6113
pozdrawiam
- ← Radiowy wywiad z Szewcem
- Szewstwo, ręczne szycie butów i reklamacje obuwia
- Czy możliwe jest ... ? →

Pomoc